
MARMELÁDY, ČATNÝ
Marmelády, čatný
Marmeláda je druh sladké polotekuté ovocné směsi, která vzniká vařením a želírováním ovocných dužnin a šťáv a využívá se jako pochutina - např. pro mazání na pečivo a také k dochucení a zdobení pokrmů. Na rozdíl od podobného džemu tvoří marmeláda hustší hladkou, jemně propasírovanou směs, zatímco džem obvykle bývá řidší a může obsahovat kousky ovoce.
Čatní, též čatný je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenian, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad (včetně mravenců nebo larev). Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou. Na západě je dostupné v hotové formě, prodávané ve skleničkách, v Indii se připravuje většinou čerstvé, často ze sezónních plodin.
Lidé po staletí řešili otázku, jak uchovat ovoce a zeleninu i pro zimní období. Zkoušeli je sušit, uchovávt na půdach v chladu, nakládat do soli, do octa, vařit .... například švetková nebo jablečná povidla se v Čechách jedí již po tři staletí.
Objevy Pasteurovy, proces sterilizace a další technologie otevřely širokou paletu způsobů uchování potravin.
Ochutnejte skvělé ovocné zavařeniny, výběrové džemy, pyré, kandované ovoce z naší nabídky.