
HOŘČICE, OCTY, OLEJE
Hočice, ocet, olej
Hořčice je dochucovací přípravek v podobě husté žluté nebo žlutohnědé pasty vyrobené z mletých hořčičných semínek smíchaných s vodou, octem, solí, cukrem, mletým kořením, olejem nebo jinou kapalinou. Může být přibarvená kurkumou. Má ostrou, mírně až silně pálivou chuť. Dnes jsou především kvalitní hořčice nabízeny bez konzervačních látek. První hořčici (jako směs rozemletých semínek s vinným moštem) používali starověcí Řekové a Římané.
Ocet je potravinářská přísada a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová. Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících ethanol, například vinný ocet z vína. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke komzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa.
Olej je kapalina tvořená molekulami, které obsahují hydrofobní uhlovodíkové řetězce. Proto se oleje nerozpouštějí ve vodě. Mají také menší hustotu než voda.