
FOIE GRAS
Foie Gras
Historie vykrmování se datuje z dob Egypťanů, kteří odpozorovali od hus a kachen připravujících se na migraci, jakým způsobem si vytvářejí energetické rezervy na dlouhý let. Husí játra zdobila královské stoly od Římanů po Ludvíka XIV. V dnešní době chovatelé na Jihovýchodě Francie vykrmují husy tradiční metodou a respektují přitom jak zvířata, tak přírodu: kvalita suroviny závisí hlavně na podmínkách chovu.
Jaká játra vybrat? Husí nebo kachní? každý podle své chuti…. husí játra mají narůžovělou barvu a v ústech rafinovanou a jemnou chuť. Kachní játra jsou spíše jantarové barvy a mají plnější, ovocnější chuť.
V první řadě je zapotřebí vysvětlit, co znamenají jednotlivé "stupně" značení: Foie Gras Entier je nejvyšší stupeň kvality, jedná se o výrobek připravený z kompaktních částí laloku jater, jednoho či více, spojených/stlačených do jednoho celku podle objemu nádoby, který je lehce okořeněn. Noblesní delikatesa oceňovaná gurmány pro svou autentickou chuť, Foie gras - jedná se o vysoce kvalitní výrobek připravený z menších částí (kompaktních kousků) jater, okořeněných a spojených/stlačených dohromady. Na řezu vytváří jantarovou mozaiku, ideální pro večeři s přáteli, za kterou Vás určitě pochválí, Bloc de foie gras avec morceaux (s kousky) : výrobek je složen z jemně rozemletých, okořeněných tučných jater, do kterého jsou rovnoměrně zapraveny kompaktní kousky tučných jater (50 nebo 30%) Bloc de foie gras: výrobek je složen z jemně rozemletých, okořeněných tučných jater. Nejvíce jsou ceněna Foie gras entier, ale jsou také nejdražší, a v běžné spotřebě či restauracích se samozřejmě nejvíce používá tzv. bloc de foie gras, který je nejlevnější.